Dlaczego powinieneś wykazywać zainteresowanie cynkiem? Jest to jeden z minerałów, który właściwie stosowany może mieć realny wpływ na twoje zdrowie. I odgrywa wiele ról na naszej „scenie metabolicznej”.
Najważniejsza dla ciebie prawdopodobnie będzie jego zdolność do wspomagania układu odpornościowego. Również jego zdolność do podnoszenia poziomu testosteronu jest ważna dla sportowców.
Jak nasze ciało wykorzystuje cynk?
Cynk jest głównie stosowany jako katalizator. W rzeczywistości cynk odgrywa większą rolę w naszych układach enzymatycznych niż wszystkie inne minerały łącznie.
Inne zastosowania obejmują:
- Stabilizacja błon i cytoszkieletów
- Replikacja komórek
- Rola strukturalna w hormonach
Twoje wymagania dotyczące cynku
Twoje zapotrzebowanie na cynk jest wprost proporcjonalne do jego szybkości utraty z tkanki. Straty są również wprost proporcjonalne do jego spożycia. Zabawne, jak to działa!
Zazwyczaj kobiety tracą 0,7-1 mg / dzień, a mężczyźni tracą 1-1,4 mg / dzień. To powiedziawszy, kobiety dorosłe zazwyczaj potrzebują minimum 12 mg cynku dziennie, aby dobrze funkcjonować. Mężczyźni potrzebują 15 mg cynku dziennie, aby dobrze funkcjonować.
Należy również wziąć pod uwagę, że brakuje nam puli cynku w naszym ciele. Więc kiedy nie mamy dość, musimy rozbić pewne enzymy w mięśniach. Ma to na celu przeniesienie cynku w celu zaspokojenia kluczowych potrzeb organizmu, bez których nie możemy żyć.
Niedobór zostanie odzwierciedlony jako zmęczenie mięśni.
Rola cynku jako katalizatora
Spośród wszystkich reakcji zachodzących w twoim ciele najważniejszym katalizatorem jest cynk.
Odgrywa on tak istotną rolę w oddychaniu podczas używania / uwalniania dwutlenku węgla, że nawet podczas niedoboru cynk nie jest pobierany z tej aktywności.
Cynk łatwo dostosowuje się do potrzeb białek i enzymów odpowiedzialnych za wykonywanie różnorodnych funkcji biologicznych. Dlatego bierze udział jako katalizator w następujących procesach biologicznych:
- Metabolizm białek
- Metabolizm kwasu nukleinowego
- Metabolizm węglowodanów
- Metabolizm lipidów
- Transkrypcja genów
Najlepsze źródła cynku
Najlepszymi źródłami cynku są:
-Skorupiaki
-Wołowina
-Inne czerwone mięso
Inne umiarkowanie dobre źródła to:
-Całe ziarna
-Orzechy
-Warzywa liściaste i korzeniowe
Słabymi źródłami cynku są:
-Owoce
-Rafinowane zboża
Cynk z mięsa jest lepiej wchłaniany niż ze źródeł roślinnych. Wydaje się, że aminokwasy w mięsie odpowiadają za lepsze wchłanianie. Istnieje kilka konkretnych aminokwasów, które faktycznie pomagają w absorpcji cynku. Są one oczywiście dominujące w mięsie.
W roślinach jest kluczowy związek, który przyczynia się do hamowania absorpcji cynku. Właśnie dlatego związek roślinny może zawierać dużo cynku, ale może w niewielkim stopniu przyczyniać się do naszych potrzeb.
Interakcje cynku z substancjami odżywczymi
Wysokie spożycie suplementów cynku hamuje wchłanianie miedzi. Chociaż potrzebujemy miedzi w bardzo małych ilościach, o czym należy pamiętać przy uzupełnianiu cynku.
Ponadto, jeśli uzupełniasz żelazo, być może hamujesz wchłanianie cynku z pożywienia lub suplementu.
Więcej na temat suplementów dla sportowców dowiedz się tutaj: https://rawnutrition.eu .