Cynk – dowiedz się, jak wykorzystuje je Twoje ciało! Zwłaszcza, jeśli uprawiasz sport.

oto praca xelDlaczego powinieneś wykazywać zainteresowanie cynkiem? Jest to jeden z minerałów, który właściwie stosowany może mieć realny wpływ na twoje zdrowie. I odgrywa wiele ról na naszej „scenie metabolicznej”.

Najważniejsza dla ciebie prawdopodobnie będzie jego zdolność do wspomagania układu odpornościowego. Również jego zdolność do podnoszenia poziomu testosteronu jest ważna dla sportowców.

Jak nasze ciało wykorzystuje cynk?

Cynk jest głównie stosowany jako katalizator. W rzeczywistości cynk odgrywa większą rolę w naszych układach enzymatycznych niż wszystkie inne minerały łącznie.

Inne zastosowania obejmują:

  • Stabilizacja błon i cytoszkieletów
  • Replikacja komórek
  • Rola strukturalna w hormonach

Twoje wymagania dotyczące cynku

Twoje zapotrzebowanie na cynk jest wprost proporcjonalne do jego szybkości utraty z tkanki. Straty są również wprost proporcjonalne do jego spożycia. Zabawne, jak to działa!

Zazwyczaj kobiety tracą 0,7-1 mg / dzień, a mężczyźni tracą 1-1,4 mg / dzień. To powiedziawszy, kobiety dorosłe zazwyczaj potrzebują minimum 12 mg cynku dziennie, aby dobrze funkcjonować. Mężczyźni potrzebują 15 mg cynku dziennie, aby dobrze funkcjonować.

Należy również wziąć pod uwagę, że brakuje nam puli cynku w naszym ciele. Więc kiedy nie mamy dość, musimy rozbić pewne enzymy w mięśniach. Ma to na celu przeniesienie cynku w celu zaspokojenia kluczowych potrzeb organizmu, bez których nie możemy żyć.

Niedobór zostanie odzwierciedlony jako zmęczenie mięśni.

Rola cynku jako katalizatora

Spośród wszystkich reakcji zachodzących w twoim ciele najważniejszym katalizatorem jest cynk.

Odgrywa on tak istotną rolę w oddychaniu podczas używania / uwalniania dwutlenku węgla, że ​​nawet podczas niedoboru cynk nie jest pobierany z tej aktywności.

Cynk łatwo dostosowuje się do potrzeb białek i enzymów odpowiedzialnych za wykonywanie różnorodnych funkcji biologicznych. Dlatego bierze udział jako katalizator w następujących procesach biologicznych:

  • Metabolizm białek
  • Metabolizm kwasu nukleinowego
  • Metabolizm węglowodanów
  • Metabolizm lipidów
  • Transkrypcja genów

Najlepsze źródła cynku

Najlepszymi źródłami cynku są:

-Skorupiaki
-Wołowina
-Inne czerwone mięso

Inne umiarkowanie dobre źródła to:

-Całe ziarna
-Orzechy
-Warzywa liściaste i korzeniowe

Słabymi źródłami cynku są:

-Owoce
-Rafinowane zboża

Cynk z mięsa jest lepiej wchłaniany niż ze źródeł roślinnych. Wydaje się, że aminokwasy w mięsie odpowiadają za lepsze wchłanianie. Istnieje kilka konkretnych aminokwasów, które faktycznie pomagają w absorpcji cynku. Są one oczywiście dominujące w mięsie.

W roślinach jest kluczowy związek, który przyczynia się do hamowania absorpcji cynku. Właśnie dlatego związek roślinny może zawierać dużo cynku, ale może w niewielkim stopniu przyczyniać się do naszych potrzeb.

Interakcje cynku z substancjami odżywczymi

Wysokie spożycie suplementów cynku hamuje wchłanianie miedzi. Chociaż potrzebujemy miedzi w bardzo małych ilościach, o czym należy pamiętać przy uzupełnianiu cynku.

Ponadto, jeśli uzupełniasz żelazo, być może hamujesz wchłanianie cynku z pożywienia lub suplementu.

Więcej na temat suplementów dla sportowców dowiedz się tutaj: https://rawnutrition.eu .

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *