Pomysł na własny biznes: piekarnia – kilka porad na start

bakery-1868925_640 (1)

Własna piekarnia jest marzeniem wielu osób, których pasją jest pieczenie chleba, ciast czy innych słodkich wypieków. To także dobry pomysł na biznes – w obliczu niezbyt dobrego pieczywa z marketów, klienci coraz częściej szukają małych, lokalnych piekarni, które pozwalają im wrócić do smaków dzieciństwa i pysznych, domowych wypieków. Zanim jednak wystartujemy z piekarnią, warto na początku zrobić dobry biznesplan i zadbać o wyposażenie.

Dobra piekarnia wymaga przede wszystkim umiejętności piekarza i ciastkarza. To podstawa udanego biznesu i budowania grona stałych, zaufanych klientów, którzy codziennie będą przychodzić po świeże pieczywo. Jeśli sami nie mamy wystarczających umiejętności, jeszcze przed otwarciem konieczne będą poszukiwania dobrych piekarzy z doświadczeniem i umiejętnościami. Warto jednak pamiętać także o innych aspektach prowadzenia działalności. Przede wszystkim, ważna jest lokalizacja. Piekarnia powinna znajdować się w miejscu z dobrym dojazdem, w punkcie, w którym znajduje się również wiele innych punktów handlowych czy gastronomicznych. Dzięki temu można mieć pewność, że klienci nawet przy okazji i po drodze będą zaglądać do piekarni.

Profesjonalne wyposażenie zaplecza

W piekarni, podobnie jak w każdym lokalu gastronomicznym, bardzo ważne jest odpowiednie wyposażenie zaplecza kuchennego. Konieczne są zarówno podstawowe urządzenia, takie jak piece oraz maszyny do wyrabiania ciasta, jak również odpowiedniej jakości blachy, dzięki którym wypieki będą poddawane obróbce termicznej w dobrych warunkach, a także nie będą powodowały przywierania i przypalania ciasta. Dobra blacha aluminiowa perforowana to jeden z elementów, który koniecznie powinien znaleźć się w profesjonalnej kuchni. Istotne są również inne, nawet drobne akcesoria, które mają wpływ na jakość przygotowywanych produktów. Wszystkie urządzenia i akcesoria wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii powinny pochodzić od dobrych i sprawdzonych producentów, mających doświadczenie w branży HoReCa. Dzięki temu można będzie mieć pewność, że będą one trwałe, solidne i bezpieczne w codziennym użytkowaniu. Trzeba również pamiętać, że w piekarni niezwykle ważne są kwestie utrzymania czystości i higieny. Warunki sanitarne są niezbędne dla bezpieczeństwa żywności, ale również przydadzą się w czasie kontroli z inspekcji sanitarnej.

Odpowiednie meble ekspozycyjne

W piekarni istotne jest nie tylko to, co na kuchennym zapleczu, ale również dobre wyposażenie sali sprzedażowej. Przydadzą się więc między innymi lady i witryny do eksponowania pieczywa. Jeśli poza pieczywem sprzedawać planujemy również ciasta i ciasteczka, dobrym rozwiązaniem będą również lady chłodnicze, które zapewnią niską temperaturę przechowywania. Warto zadbać o to, by pieczywo i inne wypieki były efektownie wyeksponowane i dobrze oświetlone. Nie zapominajmy, że klienci najpierw jedzą oczami, a dopiero potem decydują się na wypróbowanie właściwości smakowych pieczywa.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *