Wódka jest podstawą niezliczonej ilości koktajli i shotów. Jest tak popularną podstawą, ponieważ zaspokaja niemal każdy gust: kwaśny, słodki, słony, czysty. Można ją pić tu i tam – wódka jest dobra wszędzie!
Być może nie wiesz, że wódka ma jeszcze bardziej wszechstronne zastosowanie, niż myślisz. Przyjrzyjmy się bliżej różnym „rodzajom” wódki, które sprawią, że pokochasz ją jeszcze bardziej. Więcej informacji znajdziesz tutaj: www.swiatbarmana.pl.
Zwykła wódka
Najprostsza, najczystsza forma wódki, wódka zwykła, często uważana jest za czyste płótno dla barmanów i miłośników koktajli. Ponieważ jest to rodzaj alkoholu, który pasuje niemal do wszystkiego, nic dziwnego, że stanowi podstawę wielu najpopularniejszych libacji. Cosmopolitan, Bloody Mary i Martini zaczynają się od obfitego nalania zwykłej wódki.
Wódka smakowa
Wódki smakowe cieszą się w ostatnich latach ogromną popularnością i zmieniają jeden z najbardziej wszechstronnych alkoholi w prawdziwie nieograniczoną wariację możliwości. Trwają dyskusje na temat kto zapoczątkował ten trend, który został przechwycony i skopiowany przez innych producentów.
Jedną z rzeczy, która sprawia, że smak jest tak wyjątkowy (oczywiście poza innym profilem smakowym), jest to, że można go przygotować samodzielnie w domu. Alkohol i woda stanowią podstawę zwykłej wódki, którą następnie dodajemy do soków owocowych lub destylatów, aby nadać jej aromat.
Infuzowana wódka
Nie mylić z wódką smakową, wódka infuzowana to prawdziwe dzieło sztuki. To kolejna opcja DIY, ale różnica polega na produkcji, smaku i ogólnej jakości w porównaniu do wódek smakowych. Dodane aromaty (zwykle owoce lub zioła) zanurza się w wódce, aby zapewnić maksymalny efekt.
Sam proces infuzji trwa aż trzy tygodnie, aby wydobyć maksimum aromatu i smaku. Ale ci, którzy próbowali tego wcześniej, wolą taki wariant od produkowanych wódek smakowych. Dzieje się tak dlatego, że wiele wódek smakowych wykorzystuje aromaty, a nie prawdziwe źródło smaku (np. aromat pomarańczowy zamiast prawdziwych pomarańczy).
Prawdziwa wódka ma kremową konsystencję, która dodaje koktajlowi zupełnie innego charakteru, a co ze smakiem?
Bardziej sensowne jest opisywanie wódki jako posiadającej charakter, a nie smak. To, co się przez nią przebije, powinno być tylko zapowiedzią czegoś: może odrobiny trawy albo odrobiny pszenicy. Nie wierzysz w to? Wykonaj własny test smaku, próbując wysokiej klasy wódkę z czymś za 20 zł. Różnica jest tak wyraźna, jak ta droższa butelka.
Ci, którzy znają wódkę, już to wiedzą, więc porozmawiajmy o koktajlach. Jeśli naprawdę kochasz wódkę, nie chcesz jej zakopywać pod toną mocnych składników. Kiedy to zrobisz, będziesz wiedział, że pijesz wódkę, dopiero wtedy, gdy zacznie się robić szum w głowie — zatem lepiej spróbuj któregoś z tych lekkich, pysznych drinków, a nie tylko pokochasz ten napój, ale także możliwości, jakie Ci daje pod względem interesujących kombinacji, które możesz stworzyć właśnie w ten sposób. Czas więc na spróbowanie!