Chociaż niektórzy Marokańczycy są minimalistami, jeśli chodzi o zakupy żywności, kupując tylko to, czego potrzebują na jeden lub dwa dni, wiele domów jest rzeczywiście dobrze zaopatrzonych w różnorodne składniki, które są nie tylko uważane za niezbędne do marokańskiej kuchni, ale można je wykorzystać jako niesamowitą inspirację przy planowaniu posiłku w ostatniej chwili.
Ta lista da ci wyobrażenie o tym, co masz pod ręką we własnym domu, jeśli planujesz regularnie przyrządzać marokańskie przepisy. Jeśli czegoś Ci brakuje – odwiedź maroko sklep i zamów, czego potrzebujesz!
Marokańskie przyprawy
Do przygotowania przepysznych tagin potrzeba tylko garstki przypraw, ale różnorodność przypraw używanych w kuchni marokańskiej jest naprawdę dość duża. Ta lista podkreśla przyprawy, które najczęściej napotykasz w przepisach.
Ras el Hanout
Ta złożona mieszanka przypraw nadaje egzotyczny smak i aromat niezbędny w wielu marokańskich potrawach, ale może być również dodawana zgodnie z osobistym gustem do tagin, potraw warzywnych, marynat mięsnych i potraw. Przepisy z Ras el Hanout wymagają aromatycznej mieszanki przypraw.
Szafran
Szafran często reklamowany jako najdroższa przyprawa na świecie, nadaje potrawom charakterystyczny aromat, delikatny smak i piękny żółty kolor. Maroko uprawia własny szafran w regionie Taliouine położonym między Agadirem a Warzazatem. W kuchni marokańskiej najczęściej spotyka się szafran w daniach głównych, ale pojawia się również w tak nieoczekiwanych przygotowaniach, jak marokańska herbata szafranowa, zupa z semoliny i smażone ciasteczko sezamowe o nazwie chebakia.
Marokańskie zioła
Cebula, czosnek, natka pietruszki i kolendra to zioła najczęściej używane w codziennym marokańskim gotowaniu, podczas gdy na’na (mięta) jest stosowana w równie mocnych ilościach do aromatyzowania herbaty. Niektóre inne popularne rośliny aromatyczne stosowane w domach marokańskich, zarówno do aromatyzowania herbat, jak i do korzystania z ich właściwości leczniczych i terapeutycznych, wymieniono poniżej.
Kiszone cytryny
Pikantne i słone, zakonserwowane cytryny nadają charakterystyczny cytrynowy smak różnorodnym marokańskim potrawom. Są łatwo dostępne w Maroku, ale możesz mieć problemy z wyśledzeniem ich gdzie indziej. Na szczęście tworzenie własnych zachowanych cytryn jest dość łatwe i wymaga tylko świeżych cytryn i soli koszernej. Pozwól cytrynom ukisić się przez co najmniej miesiąc przed użyciem.
Oliwki
Oliwki wszelkiego rodzaju są podawane jako przyprawy, dodatki dekoracyjne lub używane do gotowania. Czerwone i zielone oliwki to odmiany, z którymi najczęściej spotykasz się w przepisach tagine. Jednym z takich dań jest popularna tagine z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami.
Sezam
W marokańskich kuchniach preferowane są złote, niełuskane nasiona sezamu nad ich bielszymi odpowiednikami. Nasiona służą do ozdabiania różnorodnych potraw i nadawania orzechowego smaku i tekstury chlebowi i innym wypiekom. Są także kluczowym składnikiem słodyczy takich jak sellou i ghoribas z sezamem.