Posiadanie udanej restauracji to połączenie serwowania wspaniałego jedzenia i robienia inteligentnych ruchów biznesowych. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, jak zmienić koncepcję restauracji w dochodową firmę.
Poznaj podstawy
Niektórzy restauratorzy mają luksus – są niemalże urodzeni w tym biznesie. Jeśli rodzic lub członek rodziny jest właścicielem restauracji, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostałeś wprowadzony do branży w młodym wieku. Dyscyplina i organizacja osoby, która zajmuje się prowadzeniem restauracji, jest wtedy wpajana już na wczesnym etapie, a lekcje te kształtują sposób, w jaki ktoś kieruje własnym zakładem jako osoba dorosła.
Jednak nie wszystkim przydaje się to samo. Na szczęście wciąż można się nauczyć podstawowych zasad prowadzenia udanej restauracji:
-
Komunikacja
-
Dyscyplina
-
Struktura
Pod wieloma względami prowadzenie restauracji przypomina bycie członkiem drużyny sportowej. Twoje obowiązki i sposób ich realizacji wpływa na cały personel. Odpowiedni trening nie tylko poprawia twoją pracę, ale także wpływa na cały zespół.
Jeśli nie odbyłeś formalnego szkolenia w zakresie gastronomii, nigdy nie jest za późno, aby kształcić się z dodatkowymi kursami i książkami, gdy wchodzisz nowe role w swojej restauracji. Dzięki szerokiej wiedzy znajdziesz nowy szacunek dla swoich kolegów, którzy specjalizują się w innych niż Ty obszarach i tym samym możesz zatrudnić odpowiednich ludzi. Dodatkowo, właściwa technologia PoS restauracji pomaga organizować operacje, oszczędzając czas, aby być skutecznym menedżerem.
Wiedz, jak zarabiać pieniądze
Chodzi o dużo więcej w ramach prowadzenia restauracji niż gotowanie – musisz wiedzieć, jak zarabiać pieniądze. Wielu właścicieli restauracji ma fantastyczną koncepcję, która rozpada się w ciągu pierwszych trzech lat otwarcia, ponieważ nie wiedzieli, jak zmienić ją na zysk.
Najszybszym sposobem na naukę jest zapytanie ekspertów, którzy już prowadzą udane restauracje Zakopane. Nawiązuj połączenia z innymi restauratorami lub odnoszącymi sukcesy biznesmenami. Jeszcze lepiej jest zbudować zespół ekspertów wokół siebie. Zatrudnij ludzi, którzy wyróżniają się w swoich specjalizacjach. Od księgowości do zarządzania, posiadanie zespołu ekspertów uprości twoje operacje i zagwarantuje długowieczność biznesu. Twoim obowiązkiem jako lidera jest umożliwienie Twojemu personelowi wykonywanie pracy, a oni z kolei wykonają wszystko, co w ich mocy.
Pracuj ciężko i pracuj mądrze
Korzyści z prowadzenia własnej restauracji są niezrównane; zdobycie doświadczenia z profitów oznacza, że nie możesz po prostu ciężko pracować, musisz pracować mądrze. Zatrudnianie właściwych ludzi to pierwszy krok. Zaufaj swoim pracownikom, aby mądrze delegować zadania, abyś nie pracował przez 70 godzin tygodniowo. Nadzoruj dobrze naoliwioną maszynę i skup się na poszukiwaniu nowych sposobów na ulepszenie swojej koncepcji.
Wypełnij luki rynkowe
Nie wystarczy być kolejną restauracją – musisz dowiedzieć się, czego brakuje na rynku i wypełnić te luki. Nie musisz wymyślać koła, po prostu zaoferować coś nowego, co nie jest dostępne. Mogą to być różne godziny pracy, więcej wegetariańskich wyborów lub opcje technologiczne – możliwości są nieograniczone.