Wyposażenie restauracji: jak sporządzić kompletną listę?

kitchen-731351_960_720Kiedy kupujesz wyposażenie restauracji, Twój budżet jest na pierwszym miejscu. Twoim wyzwaniem jest zakup lub dzierżawa wysokiej jakości sprzętu bez niszczenia finansów. To rzeczywiście wyzwanie.

Kupowanie wyposażenia restauracji jest sztuką i nauką: są pewne rzeczy, które można kupić używane w porównaniu z nowymi, jak również istnieje kilka sposobów, aby uzyskać finansowanie na całe wyposażenie.

Przed zakupami musisz wiedzieć:

  • Jak określić potrzeby względem sprzętu

  • Które elementy wyposażenia kupić nowe a które używane

  • Jakie są wady i zalety kupowania i wynajmu wyposażenia restauracji

  • Możliwości finansowe względem wyposażenia restauracji

  • Gdzie kupić i wydzierżawić wyposażenie restauracji

Jeśli szukasz tylko listy kontrolnej, nie szukaj dalej: oto lista kontrolna wyposażenia restauracji dla wszystkich Twoich potrzeb restauracyjnych. Jeśli jednak potrzebujesz nieco więcej wskazówek, przeczytaj dokładnie, jak poruszać się po ogromnym świecie pozyskiwania sprzętu restauracyjnego. Sporo ciekawych propozycji i inspiracji znajdziesz też na: https://pelnykosz.pl/ .

Jak określić potrzeby względem sprzętu?

Termin „wyposażenie restauracji” obejmuje wszystko, od dużych przedmiotów kuchennych, takich jak piekarnik, po drobiazgi, takie jak deska do krojenia za barem. Zanim zaczniesz kupować sprzęt, musisz określić potrzebne przedmioty – każdy pojedynczy przedmiot.

Zalecamy zaangażowanie swojego szefa kuchni w ten proces. Twój szef kuchni będzie przecież tym, który będzie pracował z urządzeniem – i będzie mieć wiedzę, aby określić narzędzia, których będą potrzebować na każdym kroku. Przebiegaj przez fikcyjne scenariusze, jak zajęty serwis obiadowy, z szefem kuchni, aby ustalić, czy są jakieś narzędzia, które mogłyby sprawić, że ich praca będzie bardziej wydajna w pracowitą noc.

Zauważ, że ta lista powinna być żywa i oddychająca. Prawdopodobnie będziesz musiał kupić więcej sprzętu po uruchomieniu i zidentyfikowaniu dziur w swoich procesach. To normalne!

Oto krok po kroku proces określania potrzeb w zakresie wyposażenia restauracji.

  • Zacznij od arkusza kalkulacyjnego.

  • Otwórz swoje ulubione narzędzie do arkuszy kalkulacyjnych.

  • Skopiuj wszystkie dania w menu.

Twoje menu określi listę wyposażenia, a Twoje przepisy są najlepszym miejscem do rozpoczęcia. Tak jak w przypadku głównej listy inwentarzowej, przejrzyj każdy przepis i zamiast wymieniać każdy składnik, zobaczysz listę każdego narzędzia, którego potrzebujesz, aby zrealizować każdy przepis. Dla każdej pozycji w menu wymień wszystkie elementy potrzebne do stworzenia dania.
Pamiętaj, aby uwzględnić:

  • Produkty: garnki, patelnie, noże, sitka, tarki, miarki itp.

  • Sprzęt kuchenny: frytownice, piece, roboty kuchenne itp.

  • Chłodzenie: zamrażarka, lodówka

Powtórz ten proces dla każdej pozycji menu / przepisu, a następnie posortuj arkusz alfabetycznie.
Zauważysz, że istnieje wiele
powtórzeń – usuń ej i lista wyposażenia kuchennego jest gotowa. Powtórz ten proces dla swojego baru. Oceń menu koktajli, listę win, piwa z beczki i alkohole na kolejce. Uchwyć wszystko, od deski do krojenia. Gotowe!

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *