Przepis na idealne ciasto drożdżowe

rozki-drozdzowe

Każdy z nas pamięta wizyty u Babci na wsi i smak pysznego ciasta drożdżowego. Gdy było ciepłe smarowaliśmy je masłem i dodawaliśmy domowy dżem, konfiturę lub powidła. Wspaniały zapach unosił się w całym domu, a smak został w pamięci do dzisiaj. Często przepisy na ciasta są bardzo skomplikowane, jeśli chcielibyśmy sami przygotować tradycyjne ciasto drożdżowe, poniżej znajduje się prosta wersja tego lubianego ciasta.

Przepis na ciasto drożdżowe zostanie podzielony na dwie części, w pierwszej przygotujemy zaczyn z drożdży, a w drugiej właściwe ciasto. Do zaczynu będziemy potrzebować:

  • 1/2 szklanki mleka o temperaturze około 35 stopni
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 65 gramów drożdży, lub dwie saszetki suchych (16g)
  • płaską łyżkę stołową cukru
  • Z kolei do ciasta dodamy:
  • 700 gram. mąki pszennej
  • szklankę mleka (ok. 250ml)
  • 6 żółtek z jaj
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 150-180g)
  • 3/4 kostki masła (ok. 150g)
  • opcjonalnie 100 gramów rodzynek
  • Na wierzch nasypiemy kruszonkę:
  • 75 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów masła

Aby przygotować zaczyn drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę, oraz cukier tak żeby drożdże miały na czym rosnąć. Całość dobrze jest wykonać w wysokiej misce, ponieważ drożdże znacząco zwiększą swoją objętość. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na trochę mniej niż pół godziny. To pozwoli drożdżom urosnąć, a my w tym czasie będziemy mogli zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Jeśli wykonujemy ciasto z suchych drożdży możemy etap wyrastania pominąć, ale właściwe ciasto będzie potrzebowało więcej czasu na wyrośnięcie.

Gdy drożdże wyrastają warto przygotować pozostałe składniki w osobnej misce. Na początek wsypujemy mąkę, następnie podgrzewamy mleko i przelewamy do miski. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier. Cały powinien bez problemu się rozpuścić. Przelewamy go również do miski. Wbijamy żółtka jaj. Z białek możemy osobno przygotować np. bezę. Szkoda ich wyrzucać. Jeśli w cieście chcemy użyć rodzynek warto je wcześniej sparzyć. Pozwoli to na usunięcie zanieczyszczeń. Jeśli mamy czas, możemy po przepłukaniu namoczyć je w mleku lub w wodzie z odrobiną rumu doda to im dodatkowego aromatu. Na sam koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Całość możemy mieszać ręką, ale warto w pierwszej kolejności użyć drewnianej łyżki. Wówczas mniej się ubrudzimy. Gdy ciasto będzie wstępnie zwarte warto przełożyć je na blat kuchenny i wyrabiać około 5-10 minut aż będzie miało jednolitą, lekko lepką strukturę. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub folią aluminiową.

Warto posmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Zdejmujemy ścierkę i posypujemy od góry ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut z termoobiegiem. Nie wyjmujemy go od razu tylko wyłączmy piekarnik i uchylamy drzwiczki.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *