Gdy nadchodzi wiosna, całe otoczenie się zieleni się i budzi do życia, sporej liczbie osób przychodzi ochota na urządzenie imprezy na świeżym powietrzu. Plener jest coraz modniejszym miejscem na zaproszenie znajomych na spotkanie. Może to byćTwój własny ogródek, jeśli ów posiadasz, albo specjalnie wynajęta przestrzeń, jeśli organizujesz większą uroczystość. Wybór jest spory i dzięki szerokiej ofercie można wyprawić na świeżym powietrzu zarówno sobotnie, luźne spotkanie w wąskim gronie przyjaciół, jak i urodziny, spotkanie firmowe czy nawet ślub.
Przy okazji większych imprez warto pomyśleć o tym, co można na nich zaserwować do jedzenia. Z racji tego, że liczba uczestników jest większa, to może warto pomyśleć o wynajęciu cateringu, który zapewni Ci spokój i zaoszczędzi mnóstwo czasu, który to musiałbyś poświęcić na przygotowywanie jedzenia. Jednak jeżeli chodzi o organizację imprez plenerowych a catering, należy pamiętać o kilku zasadach, które opisaliśmy poniżej.
Pamiętaj, aby wybrać catering odpowiednio wcześnie
Nawet najlepiej skoordynowana i zarządzana firma nie będzie w stanie przygotować jedzenia „z dnia na dzień”. Gdy ustalisz już datę swojej uroczystości, pamiętaj, że wybranie firmy cateringowej jest bardzo ważnym aspektem każdej udanej imprezy. Nie zostawiaj więc tego na ostatnią chwilę i pomyśl o tym odpowiednio wcześnie. Dzięki temu unikniesz stresu i złych wyborów.
Zastanów się nad menu
Przemyśl charakter Twojej imprezy – czy ma być to spotkanie, na którym jedzenie będzie odgrywało główną rolę czy raczej ma stanowić tylko tło dobrej zabawy? W zależności od tego wybierz zestawy, które będą doskonale wpisywały się w wizję Twojego przyjęcia, np. zamawiając tylko różnorodne przystawki w formie szwedzkiego stołu. Jeżeli chcesz urządzić imprezę tematyczną, np. tylko z jedzeniem wegańskim, musisz wybrać odpowiednią do tego zadania firmę cateringową. Upewnij się również, że każdy z Twoich gości będzie najedzony i zadowolony – jeżeli w gronie zaproszonych są np. wegetarianie, zadbaj o to, aby na stole znalazły się potrawy bezmięsne.
Przelicz gości
Organizując taką imprezę, na pewno będziesz w stanie łatwo oszacować ile osób się na niej zjawi. Pamiętaj, żebyś wykorzystał te informacje przy zamawianiu i postarał się, żeby liczba osób ani drastycznie nie zmalała ani nie wzrosła. Dzięki temu unikniesz zmarnowania jedzenia albo sytuacji, w której dla kogoś zabraknie porcji.
Zadbaj o szczegóły
Bardzo ważne jest ustalenie zasad – godzin dostarczenia zamówionych dań, tak aby odbyło się przed przyjściem gości. Na pewno nie chcesz, żeby Twoi znajomi czy rodzina widzieli Cię noszącego w popłochu paczki z jedzeniem. Pomyśl również o miejscu do przechowywania jedzenia, o ile będzie taka konieczność. Dodatkowo postaw na wybór sprawdzonej i przetestowanej firmy cateringowej, która zapewnia wysoką jakość swoich usług i zagwarantuje, że impreza plenerowa na pewno zakończy się sukcesem.
Pamiętaj, że organizowanie takich spotkań ma być przyjemnością, a współpraca z firmą cateringową ma zmniejszyć liczbę Twoich obowiązków, a nie dokładać Ci problemów. Dlatego trzymaj się naszych rad, zadbaj o wybór firmy odpowiednio wcześnie, a z pewnością Twoja impreza będzie dla wszystkich niesamowitą zabawą!
Autorem poradnika jest firma www.ajk-opakowania.eu oferująca naczynia jednorazowe i opakowania dla cateringu.