Kiedy myślisz o rzeczach, które wyróżniają paczkę na półkach, prawdopodobnie masz do czynienia z elementami, takimi jak kolor, rozmiar i etykieta. Jednak w przypadku opakowań do żywności istnieje kilka innych czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas projektowania opakowania. Atrakcyjne opakowanie to jedno, ale opakowanie żywności musi odpowiadać unikalnym potrzebom przemysłu spożywczego, takim jak:
-Wymagania dotyczące temperatury
-Dowody manipulacji
-Odporność na wycieki
-Wymagania dotyczące etykiety
-Wiele więcej
Dobry producent opakowań dla żywności chce, aby Twoja firma odnosiła sukcesy tak samo, jak on. Dlatego też pomaga swoim klientom w określaniu najlepszych sposobów projektowania wysokiej jakości opakowań do żywności.
W tym celu rozważane są wszystkie aspekty tego, co powinno zawierać idealne opakowanie na żywność, i dzięki tym informacjom możesz dzisiaj dojść do różnych wiarygodnych źródeł informacji, by ich użyć jako przewodnika przy tworzeniu pomysłów i projektów opakowań termicznych Twoich produktów. Niektóre rzeczy, o których być może nie pomyślałeś, obejmują to, czy opakowanie będzie wymagało otworów wentylacyjnych do cyrkulacji powietrza (niezbędne, aby owoce i warzywa nie były poddawane procesowi gnicia), odporność na wycieki, sposób układania produktu na półkach i inne.
Takie podejście powinno być przez liderów w tej branży praktykowane w każdym projekcie.
Opakowania żywności – to ma znaczenie!
Normy dotyczące opakowań stale się zmieniają, aby zapewnić konsumentom możliwie najbezpieczniejsze produkty. Szukaj producentów opakowań takich jak https://niupak.eu, którzy dokładają wszelkich starań, aby uczyć się w zakresie najnowszych specyfikacji opakowań z różnych branż.
Jedna z zatwierdzonych na całym świecie inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa żywności, ma na celu zapewnienie konsumentom stałego bezpieczeństwa żywności. Norma ta wykorzystuje kontrolę bezpieczeństwa żywności i systemy zarządzania jakością. Poszukując firmy pakującej, poszukaj takiej, która posiada certyfikat związany z tą normą, aby mieć pewność, że wszystkie produkty spożywcze, które przekażesz swoim klientom w danym opakowaniu są bezpieczne do spożycia. Firmy zajmujące się pakowaniem z certyfikatem zapewniają pełną identyfikowalność od początku do końca produkcji opakowań Twoich produktów. Dokumentowany jest każdy etap procesu, w tym wybór materiału, fazy ponownej kontroli i końcowe dopracowywanie produktu.
W przypadku kontroli opakowań przez zewnętrzną firmę mogą wystąpić rozbieżności lub opakowanie może zostać zanieczyszczone lub niehigieniczne podczas transportu. Ponadto standard o którym tutaj zapewnia miarę kontroli jakości w trakcie produkcji. Kiedy Twoja firma współpracuje z takimi profesjonalistami – nie musisz się martwić o żadne niespójności. Wszystkie specyfikacje opakowań mogą również zwiększyć zaufanie konsumentów. Z racji tego, że wiedzą, uż Twoja firma interesuje się produkcją bezpiecznych opakowań do żywności, mogą być bardziej skłonni do zakupu Twoich produktów.