Doner – najpopularniejszy kebab turecki

Kebab turecki

Podobno niektórzy Turcy nie uważają zwykłego starego donera za kebab. Jednak to właśnie ten jego rodzaj przyjął się najszerzej i w większości przypadków, w wielu mniej i bardziej wykwintnych restauracjach na świecie, jeśli zamówisz kebab turecki, dostaniesz donera.

Kebab turecki jest niezwykle popularnym daniem w całej Europie - w Niemczech zużywa się codziennie sześćset ton donerów, a w Wielkiej Brytanii codziennie sprzedaje się ich ponad milion sztuk.

Czym więc jest najpopularniejszy kebab turecki?

Tylko najświeższe mięso może tak dobrze smakować. Piękne, prażone, lekko przypieczone i aromatyczne stosy mięsa to serce i dusza kebabów donerowych. Mięso, które przeterminowało się lub było zbyt długo przechowywane w zamrażarce, traci zdolność wchłaniania wszystkich bogatych smaków marynat, a także kruchość i soczystość. Tylko najświeższe mięso – i to pokrojone do idealnej grubości – może uzyskać idealną równowagę miękkiej, soczystej i smacznej jakości dobrego kebaba doner. Nieważne, czy to kurczak, wołowina, jagnięcina, a nawet kebab wieprzowy – muszą być świeże.

Grill pionowy jest używany nie bez powodu: utrzymuje i wyrównuje zarumienienie mięsa. Zapewnia to, że każda warstwa mięsa otrzymuje tę samą ilość ciepła w tym samym czasie, co zapewnia doskonałe grillowanie. Temperatura musi być kontrolowana a grill ciągle włączony. W przeciwnym razie niektóre warstwy będą rozgotowane, a niektóre niedopieczone. To zdecydowanie nie jest coś, co chciałbyś zobaczyć w swoim opakowaniu z kebabem.

Marynata zapewnia, że kebab turecki aż ocieka smakiem. Dzięki niej ​​wgryzając się w soczyste mięso z kebaba, nie dostajesz przypalonych kawałków mięsa, ale wędzone kawałki mięsa sączące się smakiem. Niezależnie od tego, czy jest to wersja soczysta, czy też na sucho, smaki przed gotowaniem muszą być pełne autentycznych tureckich aromatów, które mogą kusić i wzmacniać kubki smakowe i prowadzić do gastronomicznego raju.

Kebab turecki to także odpowiednie dodatki

Sos do Doner Kebab jest tym, czym lukier do ciasta. Smak w środku poprawia tylko sos. To nie może być tylko idealnie doprawiony sos; to musi być ten rodzaj sosu, który będzie idealnym uzupełnieniem już bogatego mięsa z kebaba i warzyw. Kebab turecki nie może być mieć smaku zbyt przytłaczającego ani nie może być zbyt mdły. Nie może być zbyt gęsty, ale nie może być zbyt delikatny, aby trzeba go było uzupełniać po każdym kęsie. Po prostu musi być idealnie.

Idealny kebab turecki to idealnie proporcjonalne połączenie mięsa i warzyw. Nie możesz mieć ich za dużo – musisz mieć odpowiednie porcje, aby uzyskać idealny smak (a także uzyskać zalecane ilości białka i zielonych liściastych warzyw!).

 

 

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *