Masz piekarnie? Dowiedz się jakie wymogi musisz spełniać

pexels-photo-192933

W Polsce rośnie zapotrzebowanie na zdrową żywność. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co kupujemy i wymagamy by produkty były bezpieczne. Ten temat dotyczy również pieczywa, które jest podstawą w naszym żywieniu. Etykiety na pieczywo i wyroby cukiernicze jeszcze niedawno nie miały dużego znaczenia, piekarze umieszczali na nich tylko gramaturę i skład. Prowadząc swoją piekarnie powinieneś wiedzieć o najnowszych rozporządzeniach dotyczących twojej branży.

Piekarze z etykietami na bakier?

Do tej pory piekarnie nie podawały szczegółowych informacji na temat swoich produktów. Zazwyczaj zwracano uwagę na papier i farby wypiekane razem z chlebem, ponieważ musiały mieć odpowiednie atesty. Aktualne unijne rozporządzenie wdrożyło szereg zmian dla branży spożywczej, co prowadzi do zmiany etykiet. Obowiązek wprowadzenia tabeli wartości energetycznych i odżywczych na etykietach spowodował zmiany w wyglądzie, ponieważ stały się większe. Oprócz tego wymagane są również informacje o alergenach i GMO. Nowe przepisy okazały się problematyczne dla piekarzy, ponieważ dotąd nie były wymagane takie szczegółowe informacje, więc brakuje im doświadczenia w tej kwestii. W Polsce piekarnie to najczęściej interesy rodzinne, przekazywane z pokolenia na pokolenie.  Receptury na pieczywo są tajemnicą która przekazują sobie członkowie rodziny. Nowe rozporządzenie wymaga jednak zmiany podejścia. W takim wypadku dobrym sposobem na wyliczenie wartości odżywczych jest skorzystanie z aplikacji do etykiet. Najlepiej skorzystać z kalkulatora który jest zgodny z przepisami rozporządzenia UE 1169/2011. Niestety według danych IJHARS wynika, że piekarze wciąż mają problem ze znakowaniem pieczywa.

Informacje na etykiecie

Ważne, by na etykiecie były umieszczone informacje o każdym składniku pieczywa, zaczynając od największej wartości. Składniki złożone powinny być rozpisane. Kolejną rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę jest właściwa data trwałości lub terminu przydatności do spożycia.  Jeśli na naszej etykiecie użyjemy drugiego sformułowanie, musimy zamieścić informacje o sposobie przechowywania żywności. Kolejną istotną rzeczą są dane producenta, które powinny zgadzać się z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

2 komentarz do “Masz piekarnie? Dowiedz się jakie wymogi musisz spełniać

  1. 1 lutego 2017 at 15:21

    Szczerze mówiąc ja wole zrobić chlebek sam, taki prawdziwy żytni na zakwasie :) ale artykuł bardzo ciekawy i na pewno pomocny dla piekarzy, pozdrawiam cieplutko

  2. 3 lutego 2017 at 09:42

    Moim marzeniem jest własna cukiernia ale jak patrzę na wymagania sanepidowskie to mi się odechciewa. Wolę pracować jako cukiernik w innej firmie.

Odpowiedz na „ŁukaszAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *