Lunch biznesowy: jakie wino?

oto praca alkoholeZostałeś zaproszony na biznesowy lunch i zaproponowano Ci wybór wina. Jeśli jesteś znanym sommelierem, wybór właściwego wina do połączenia go z posiłkiem powinien być prosty. Ale większość z nas nie ma takiego doświadczenia. A kiedy otworzysz menu win, nie masz absolutnie pojęcia, od czego zacząć….

Ten rodzaj dylematu zdarza się tak często w sytuacjach biznesowych i społecznych. Przygotowaliśmy kilka wskazówek i porad, które, mamy nadzieję, pomogą ci, jeśli zostaniesz poproszony o wybranie wina na następnym lunchu biznesowym.

Nie udawaj

Jeśli zostaniesz poproszony o wybranie wina do stołu i nie masz pojęcia, które wino dobrze łączy się z wybranym posiłkiem, nie udawaj i nie zgaduj. Bądź szczery i powiedz „chciałbym wybrać coś odpowiedniego, ale wino nie jest moją mocną stroną, więc wolę pozostawić Ci wybór” Twój gospodarz na pewno miło się poczuje jako autorytet w tej kwestii.

Najlepsza para: ryba z białym winem lub różowym

Ryba ma delikatniejszy smak i łatwo można ją zdominować czerwonym winem. Jeśli inni podczas spotkania wybrali ryby jako danie główne, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wybór białego wina lub opcji różowej. Chociaż sprowadza się to do rodzaju ryby, sosu podawanego z rybą oraz osobistego gustu, zazwyczaj białe wytrawne wino (Chardonnay lub Riesling) i różowe wino najlepiej sprawdzą się w przypadku ryb.

Pieczeń wołowa i jagnięca najlepiej pasują z czerwonym winem

Czerwone wino (zobacz tutaj: https://alkohol-online.pl/15-wina-czerwone) jest standardową opcją, jeśli chodzi o wołowinę i jagnięcinę. Jeśli restauracja, w której spożywasz posiłek, nie ma opcji takiej jak doskonałe Côte du Rhône – Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordeaux, a nawet Pinot Noir będą się dobrze łączyć z takim posiłkiem.

Kurczak może być z powodzeniem łączony z białym lub czerwonym winem

Ponieważ wybór tutaj jest prosty (białe lub czerwone) najlepiej jest zapytać, co preferują inni. Lub wybierz butelkę każdego z tych. W kwestii białego wina możesz wybrać:

  • Riesling

  • Chardonnay

  • Pinot Blanc

Wszystkie one świetnie się łączą z kurczakiem. Jeśli Twoje towarzystwo preferuje czerwone wino, wtedy Pinot Noir, Shiraz lub Beaujolais również będą ok.

Powyższe wskazówki są po prostu sugestiami opartymi na typowym daniu głównym. Oczywiście łączenie wina może być o wiele bardziej skomplikowane, w zależności od sosu, z którym podawane jest mięso i wybranego akompaniamentu. Mam nadzieję, że powyższy poradnik da ci trochę więcej pewności siebie przy wyborze wina gdy przyjdzie pora na następny lunch biznesowy.

Zachęcamy też do podzielania się swoimi preferencjami w sekcji komentarzy poniżej! Jeśli zamówiłeś kurczaka, czy wolałbyś połączyć go z czerwonym czy białym winem?

Aby uzyskać więcej wskazówek na temat etykiety w czasie biznesowych posiłków – zaglądaj na nasz portal regularnie, aby dokształcić się w tym temacie i naprawdę zrobić dobre wrażenie podczas lunchu biznesowego. To bardzo ważne we wszelkich formalnych kontaktach, dlatego nie opieraj się ale już teraz skorzystaj z tej ważnej wiedzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *