Jaki powinien być idealny kandydat na kelnera?

Jeżeli zdarza Ci się jadać w restauracjach to jest bardzo prawdopodobne, że nie raz zwróciłeś uwagę na jakość obsługi kelnera. Przypatrujesz mu się pod względem schludnego i czystego ubioru, rejestrujesz sposób jego wypowiadania się oraz co chyba najważniejsze w tej branży, odczuwasz na sobie jakość jego obsługi a dokładniej mówiąc czy jest uprzejmy i czy potrafi fachowo doradzić Ci w kwestiach związanych z wyborem dania z menu.

Jest wielu kelnerów, którzy traktują swoją pracę jak przymus. Nie lubią jej, nie lubią kontaktów z ludźmi a w tym konkretnym zawodzie kelnera znaleźli się w zasadzie przez przypadek, bo ktoś szukał kelnera a oni akurat byli bez pracy. Takich kelnerów należ się wystrzegać, a w zasadzie restauracji z taką obsługą. Na szczęście ktoś taki długo nie pracuje w szanowanej i renomowanej restauracji. Częściej może się to zdarzać w mniej popularnych knajpach oraz w lokalach prywatnych, w których szef jest zarazem kelnerem bez obycia kelnerskiego. Gdy do obsługi klienta dojdzie mu jeszcze frustracja związana z np. małym ruchem w jego lokalu, potrafi wyżywać się właśnie na klientach.

W każdym razie renomowany lokal gastronomiczny kładzie nacisk na dobre jedzenie ale nader wszystko na dobrą obsługę kelnerską. Jedzenie przeważnie wszędzie jest dobre, bo produkuje się je w dużym stopniu przemysłowo, stosując różnego rodzaju polepszacze smaków itp. Ale znaleźć dobrego, fachowego, uprzejmego kelnera, to już nie jest ta łatwo.

Aby być dobrym kelnerem należy przestrzegać wielu zasad, których można się nauczyć w specjalnych szkołach gastronomicznych bądź też kelnerskich.

Jaki zatem jest idealny kelner?

Kultura, kultura i jeszcze raz kultura. Jeżeli dodatkowo jest połączona z nietuzinkowym oraz inteligentnym humorem, jest to dodatkowy plus.

Kelner powinien doskonale znać menu i wiedzieć co się z czym je. Dosłownie. Układ sztućców, rodzaj podawanego szkła – to wszystko ma znaczenie podczas obsługi kelnerskiej.

Równie ważne sprawa to wydawanie posiłków. Należy pamiętać aby dokładnie sprawdzić i pamiętać co dany klient zamówił i podczas podawania należy bezwzględnie dbać o czystość posiłku, który podajemy na stół. Oczywiście nie należy chyba dodawać, że dany posiłek bezwzględnie powinien być gorący.

Jest wiele kwestii związanych z kelnerstwem, najlepiej jest ukończyć szkołę kelnerską aby nauczyć się podstaw. Jednak indywidualny styl kelnerki wyrobimy sobie tylko podczas wieloletniej pracy z klientem i z kuchnią.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

1 komentarz do “Jaki powinien być idealny kandydat na kelnera?

  1. Krzysiek
    13 września 2016 at 08:07

    Swego czasu widziałem świetną obsługę kelnerską z firmy http://www.gospodacatering.pl. Bardzo dobra obsługa kelnerska. Ze świeczką szukać takich firm niestety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *