Jak zacząć intratny biznes: pomysł na restaurację

 

spritz-3925029_960_720Od steakhouse do barów z kanapkami - coraz więcej restauracji pojawia się w naszym kraju każdego dnia. Ponieważ restauracje są tak powszechnym przedsięwzięciem, ludzie muszą czerpać radość z ich prowadzenia. Jak te korzyści odnoszą się do ciebie? Będziesz swoim własnym szefem, masz większą elastyczność i szczerze cieszysz się tym, co robisz. Nie jest źle! Jednak wszystkie te zalety mają swoją cenę – budowanie restauracji od podstaw nie jest łatwe.

To trudny i kosztowny proces, a rzeczywistość jest taka, że ​​wiele restauracji zawodzi już w pierwszym roku działalności. Ale musisz się upewnić iż istnieją sposoby na zmniejszenie ryzyka – stania się kolejną statystyką. Wykonaj niektóre z tych przydatnych wskazówek, a dzięki temu też będziesz mógł się cieszyć posiadaniem restauracji, która faktycznie przynosi dochód.

Pracuj w restauracji!

Jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie ryzyka związanego z posiadaniem restauracji, która nie spełnia oczekiwań, jest posiadanie doświadczenia w restauracji przed rozpoczęciem biznesu. Wielu odnoszących sukcesy restauratorów twierdzi, że najlepszym sposobem na przygotowanie restauracji jest praca w jednej z nich – miejmy nadzieję, w knajpce podobnej do tej, którą chce się otworzyć. Dowiesz się dzięki temu dużo więcej niż tylko, jak podawać jedzenie z uśmiechem – możesz nauczyć się:

  • marketingu w restauracji
  • tworzenia menu
  • listy płac
  • innych znaczących elementów świata restauracji.

Praca w branży restauracyjnej i nauka podstaw to ważny pierwszy krok do zostania właścicielem.

Poznaj swój rynek docelowy

Kogo widzisz w swojej restauracji? Czy celujesz w rodzinny tłum, nastolatków czy seniorów? Znajomość rynku docelowego przed rozpoczęciem planowania nie tylko pomoże Ci ustalić menu – pomoże to określić Twoją lokalizację, wystrój i ogólną atmosferę jaką ma mieć Twoja Zakopane restauracja. Rodzinna restauracja, która zaspokaja potrzeby rodziców i ich dzieci, może nie przemawiać do seniorów. Z drugiej strony, elegancka, cicha restauracja oferująca dwugodzinne doznania kulinarne nie byłaby atrakcyjna dla nastolatków lub rodzin z małymi dziećmi.

Wybierz styl usługi i koncepcję jedzenia

Jakiego rodzaju restaurację chcesz posiadać? Jedną z pierwszych rzeczy, którą musisz zdecydować, jest to, jaki konkretny styl obsługi Cię interesuje. Jeśli jesteś rannym ptaszkiem możesz być bardziej skłonny do posiadania knajpki specjalizującej się w śniadaniach. Z drugiej strony, jeśli uważasz się za nocną sowę, to bar albo przytulne miejsce na kolację byłoby lepszym wyjściem.

Zazwyczaj styl obsługi na jaki możesz się zdecydować to albo fast-food, który oferuje różne rodzaje żywności, począwszy od hamburgerów, frytek, hot-dogiówi kanapek, przez kanjpkę która ma pełne posiłki w atrakcyjnych cenach lub może być to miejsce naprawdę ekskluzywne, oferujące pełne posiłki serwisowe z wysokiej klasy atmosferą i, z kolei, to niesie wyższe ceny. Po zawężeniu do jednej z tych trzech opcji możesz zawęzić swój styl wyborów żywieniowych. Czy istnieje szczególny rodzaj kuchni, którą sam chcesz serwować? Czy wolisz pizzę czy owoce morza? Kanapki czy chińskie dania? Wybór koncepcji żywności idzie w parze z wyborem stylu obsługi.

Opracuj biznesplan

Jak każda firma, restauracja potrzebuje zwięzłego biznesplanu. Ten plan powinien obejmować, ale nie jest ograniczony do: ogólną koncepcję i cel Twojej restauracji; konkretne informacje finansowe i prognozy; opis twojego rynku docelowego; Twoje menu i ceny; wyposażenie i dane pracowników; plan reklamy i marketingu; oraz potencjalną strategię wyjścia.

Utwórz menu

W menu można zrobić lub rozbić restaurację i powinno być zgodne z ogólną koncepcją restauracji. Zrewiduj swój plan biznesowy, aby upewnić się, że menu jest atrakcyjne dla rynku docelowego, jest przystępne cenowo

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *