Komercyjne wyposażenie ekskluzywnej restauracji może być ogromną inwestycją, dlatego ważne jest, aby przeprowadzić badania, aby mieć pewność, że kupujesz dokładnie to, czego potrzebujesz. Skorzystanie z tych kilku wskazówek może pomóc w uzyskaniu dokładnie tych elementów, które są potrzebne, aby niczego nie brakowało w sprawnym funkcjonowaniu serwisu gastronomicznego.
Zalecamy, aby zakupione wyposażenie restauracji posiadało certyfikat potwierdzający, że jest to sprzęt bezpieczny i łatwy do utrzymania w czystości i odkażenia. Nawet najbardziej ekskluzywne wyposażenie kuchni na nic się nie przyda, jeśli nie będzie posiadało takich właściwości. Chociaż nie wszystkie przepisy zdrowotne wymagają, aby każdy element wyposażenia kuchni handlowej był zatwierdzony przez państwo, jeśli kupisz przedmioty z wyższej półki – możesz mieć pewność, że te przedmioty będą spełniać wymogi zdrowotne, gdy będą używane zgodnie z wytycznymi producenta.
Urządzenia zatwierdzone i posiadające odpowiednie certyfikaty pomagają również uczynić bezpieczeństwo żywności priorytetem w Twojej restauracji, gdyż będziesz mieć pewność że używasz tylko najczystszych, najbezpieczniejszych opcji – co jeszcze bardziej podniesie renomę tego lokalu.
Kupuj to, czego potrzebujesz
Zaplanuj swoje menu, zanim zaczniesz kupować komercyjny sprzęt kuchenny, a następnie skup się na tych elementach i kupuj tylko potrzebny sprzęt. Nie buduj swojego budżetu tak, by na pewno mieć w swojej kuchni pełnowymiarowy piekarnik, którego będziesz używać tylko raz dziennie, i nie zatrzymuj się na specjalistycznym sprzęcie, jeśli potencjalne oszczędności i zdolność do nadążania za popytem sprawią, że ta inwestycja będzie opłacalna.
Oszacuj, ile potrzebujesz mocy wyjściowej z każdego urządzenia i kup odpowiedni rozmiar. Zbyt małe wymiary spowolnią obsługę klienta – ale zbyt duży zakup może kosztować Cię o tysiące więcej niż to konieczne w kosztach energii w całym okresie eksploatacji sprzętu. Skorzystaj z poradników dla kupujących, aby znaleźć odpowiedni sprzęt i nie wahaj się zadzwonić i porozmawiać ze specjalistą, który zna się na tym temacie lepiej niż ktokolwiek inny.
Dowiedz się więcej o gwarancjach
Zanim zainwestujesz swoje pieniądze w sprzęt restauracyjny, sprawdź, jak każdy producent dba o gwarancję produktów. Zgłoszenia serwisowe na nieautoryzowanych urządzeniach są drogie i mogą się szybko zsumować w naprawdę ogromne obciążenie finansowe. Jeśli istotna część sprzętu się zepsuje, może szybko kosztować tysiące złotych utraconych dochodów. Rozważając zakup dużego sprzętu, zapoznaj się ze standardową gwarancją oraz wszelkimi przedłużonymi gwarancjami lub programami serwisowymi, które oferuje firma.
Zwróć szczególną uwagę na to, co należy regularnie wykonywać, a jakie działania mogą spowodować utratę gwarancji. Uwzględnij te czynniki przy porównywaniu cen – bowiem zwykle naprawdę warto zapłacić więcej za urządzenie z lepszą gwarancją. Kiedy otrzymasz zakupiony sprzęt do restauracji, upewnij się, że wszystkie części są w porządku i gotowe do pracy.
Polecamy:
- Jak wybrać dozownik do mydła?