Obecna burzliwa era to czas nowych wyzwań i złożoności, które wcześniej nie miały znaczenia. A jednocześnie jest to czas nowych możliwości i udogodnień, o których w przeszłości mogliśmy tylko pomarzyć.
Weźmy na przykład potrzebę zjedzenia pełnego obiadu, kolacji lub śniadania w środowisku, w którym zrobienie tego w tradycyjny sposób jest problematyczne.
Na przykład:
- nie masz w pobliżu restauracji, która zaspokaja Twoje potrzeby;
- nie masz czasu na wychodzenie z domu i marnowanie go na dojazdy, stanie w kolejkach i czekanie na obsługę
- nie jesteś w stanie wyjść (pozostawienie kogoś bez opieki, wyjazd w celu uraczenia niespodziewanych gości, wreszcie po prostu zakazane Ci osobiście z powodu np. kwarantanny);
- Wreszcie, po prostu nie lubisz lub nie umiesz gotować potraw, które lubisz. I wolisz wydać dodatkowe pieniądze, niż narażać się na niechciane kłopoty w kuchni.
Życie jest wielowymiarowe – czasem zdarzają się momenty, kiedy wolisz zjeść wspólny posiłek w największej prywatności, nie mówiąc już o intymności. A nawet podstawowe przygotowania są obarczone ryzykiem niechcianego rozgłosu.
A w obecnych okolicznościach bardzo wiele osób na obczyźnie szuka sposobu na zaspokojenie swojego głodu w nowym miejscu. Możliwości finansowe są, ale skorzystanie z nich jest problematyczne.
Nadszedł czas, kiedy ten problem został skutecznie rozwiązany, bo na naszych oczach dostawa jedzenia na zamówienie staje się rozwiniętą branżą, która wchłonęła wszystkie zdobycze współczesnej cywilizacji. Choć biznes ten istnieje od niepamiętnych czasów, teraz jest dosłownie przesiąknięty wszystkimi nowinkami postępu. To nowe pojazdy – elektryczne hulajnogi, to zaawansowane kontenery dostawcze, w których gorące pozostaje gorące, a zimne – zimne. Ponadto zamówienie telefoniczne można złożyć z dowolnego miejsca – telefon jest teraz zawsze przy Tobie.
Choć jest tu zasadnicza różnica w stosunku do bardzo niedawnych lat – zamawianie jedzenia online dzięki internetowi pozwala:
- zrobienie tego bez kontaktu z operatorem (który może być zajęty innym klientem lub po prostu usprawiedliwiony ze swojego stanowiska);
- dostęp do pełnego cennika dostępnych produktów;
- bezgotówkową płatność za zakupy (w tym kredyty bankowe).
Niezręczna sytuacja, w której nagle brakuje gotówki przy wypłacie, jest praktycznie wyeliminowana. Do tego szeroki wachlarz możliwości:
- dania gotowe;
- dania gotowe “na ciepło” (warm-and-eat);
- żywność paczkowana;
- napoje;
- produkty pochodne.