Nie każdy ma to szczęście, by wykonywać lekką pracę biurową. W wielu zawodach i miejscach pracy konieczne jest wykonywanie dosyć ciężkiej pracy fizycznej, która jest obciążająca zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Aby zadbać o swój organizm i nie dopuścić do przemęczenia, warto pamiętać między innymi o właściwym odżywianiu. To, co jemy na co dzień, ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się w pracy.
W przypadku pracy fizycznej warto mieć świadomość, że tracimy sporo energii, a co za tym idzie – trzeba ją uzupełniać w czasie posiłków, zarówno tych spożywanych w pracy, jak przed i po. Osoby pracujące fizycznie nie powinny przebywać na dietach odchudzających, gdyż może to osłabiać ich organizm i prowadzić do sporych niedoborów kalorycznych. Pamiętajmy, że ważna jest nie tylko ilość dostarczanych kalorii, ale również ich jakość. Nie wszystko, co jest kaloryczne, będzie odpowiednie dla naszej diety, nawet, jeśli w czasie pracy będziemy sporo spalać.
Warto stawiać na pełnowartościowe posiłki
W prawidłowym odżywianiu bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi wszystkich składników, jakie potrzebuje do codziennego funkcjonowania. Dlatego też wszelkie diety ograniczające, które eliminują z jadłospisu któryś z głównych składników nie są odpowiednie dla naszego zdrowia, zwłaszcza, gdy pracujemy fizycznie. Dobrym rozwiązaniem, które cieszy się sporą popularnością już od wielu lat jest dieta makrobiotyczna. Nie jest to typowa dieta odchudzająca, a sposób odżywiania, który zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. W diecie makrobiotycznej ważne jest dopasowanie stylu żywienia do płci, wieku, aktywności fizycznej, codziennych przyzwyczajeń, a także do klimatu i szerokości geograficznej, w której żyjemy. Stawia się głównie na te produkty pokarmowe, które są dostępne naturalnie w naszym regionie. Dieta skupia się na żywieniu roślinnym, jednak nie oznacza to, że wyeliminowane jest mięso. Powinno być jednak ono pełnowartościowe i pochodzić z dobrych hodowli.
Zasady właściwego odżywiania
W zdrowym odżywianiu chodzi nie tylko o to, co jemy, ale również o nasze codzienne nawyki i przyzwyczajenia. Dobrze jest im się przyjrzeć i w razie potrzeby zmienić na lepsze. Przede wszystkim, trzeba pamiętać o regularności posiłków – nie można zapominać o śniadaniu czy robić zbyt długich przerw między kolejnymi posiłkami. Wtedy bowiem możemy mieć niemal pewność, że wieczorem będziemy atakować lodówkę w poszukiwaniu czegoś do zjedzenia. Dobrym zwyczajem jest niepodjadanie między posiłkami, zwłaszcza słonych i słodkich przekąsek. Takie przegryzki często dodają energii, ale jedynie na chwilę. Powodują bowiem szybki wyrzut dużej ilości cukru we krwi, zaczynamy czuć się lepiej, ale już po kilku minutach możemy poczuć kolejny spadek energetyczny. Jeśli nie potrafisz przeżyć bez podjadania, warto zamienić niezdrowe przekąski na bardziej wartościowe produkty – pokrojone warzywa, bakalie lub samodzielnie robione słodycze na bazie ziaren czy suszonych owoców.