Domowa firma cateringowa: wady, zalety, początki

182771610-56a2b32c3df78cf77278ed8a

Lubisz gotować dla innych? Czy jesteś osobą zawsze chętną do gotowania na imprezy rodzinne i święta? Możesz zamienić tę pasję w zyski, rozpoczynając domową działalność cateringową!

Przegląd działalności gastronomicznej

Choć nie ma pewnego przepisu na udane prowadzenie biznesu cateringu domowego, jeśli masz w sobie umiejętności kulinarne, determinację – masz spore szanse. Firmy cateringowe mogą być prowadzone z domu w pełnym lub w niepełnym wymiarze godzin.

Możesz rozpocząć catering na małe wydarzenia, które możesz zarządzać samodzielnie lub z kilkoma pomocnikami, aby sprawdzić, czy firma cateringowa jest naprawdę czymś, co chcesz realizować. Koszty rozruchu zależą od tego, jak duży jest tego początek, wymogów państwa w zakresie sprzedaży żywności z domu i kilku innych czynników. Zdaniem wielu średnio można spodziewać się zainwestowania od 10000 do 50000 złotych. Ale jeśli zaczynasz od małych wydarzeń, powinieneś być w stanie otworzyć swoją firmę za jeszcze mniej.

Wiele firm cateringowych zaczyna sukcesy, zdobywając niszę, koncentrując się na szczególnej żywności i / lub niektórych rodzajach wydarzeń, aby móc koncentrować się na reklamie. Na przykład, jeśli masz doświadczenie w koszernej żywności, skupisz się na wydarzeniach żydowskich z tym związanych i promować możesz się wtedy poprzez publikacje żydowskie i inne źródła, które ludzie żydowscy czytują. Inne rynki niszowe obejmują zjazdy rodzinne, imprezy firmowe i non-profit, a także wesela, gdzie zdaniem portalu ModneWesele.com jest największa konkurencja, ale tam też są największe możliwości, by rozkręcić swój biznes.

Zalety usługi cateringowej

• To idealna praca dla amatorów chefów.
• Zapewnia możliwość reklamowania w miejscu pracy – potencjalni klienci polecają skonsumowane jedzenie.
• Możesz zacząć od małej firmy i ją rozwijać, lub pozostać małym cateringiem.
• Możesz rozpocząć w niepełnym wymiarze godzin, pracując tylko w weekendy, a następnie rozwijać się w pełnym wymiarze czasu w miarę zdobywania klientów.

Wady domowych usług gastronomicznych

• Zły posiłek może generować złe opinie.
• Klienci mogą mieć nierozsądne wymagania lub być trudni w współpracy.
• Przedsiębiorstwa gastronomiczne wymagają dużej umiejętności organizacyjnej i planistycznej, a także zaangażowania w terminowość. Ludzie oczekują, że przyniesiesz jedzenie na konkretny termin. Nie możesz tutaj zawieść, jeśli planujesz odnieść sukces.

Od czego musisz zacząć w gastronomii?

Zanim przejdziesz do firmy cateringowej, musisz podjąć decyzję:

• Czy skoncentrujesz się na konkretnym rodzaju żywności lub wydarzeniu, jak np. wesela?
• Czy będziesz gotować w lokalu klienta czy gotować w domu i dostarczać posiłek? Może to oznaczać zakup specjalnego sprzętu, aby utrzymać jedzenie ciepłe lub zimne w czasie transportu.
• Czy państwo pozwala na zaspokajanie potrzeb w domu, a jeśli tak, czy potrzebujesz specjalnych inspekcji lub zezwoleń? Skontaktuj się z urzędową agencją licencyjną lub departamentem zdrowia, aby dowiedzieć się, co musisz zrobić, aby uzyskać zgodę na prowadzenie domowego biznesu o takim charakterze.

Powodzenia!

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *