Czy zbijesz fortunę w branży lodowej? O swoich sukcesach opowiada właściciel firmy cukierniczej, Adam Gończy

Na rynku znaleźć można wiele budek zajmujących się sprzedażą lodów, a także można szybko i swobodnie wymienić firmy zajmujące się produkcją lodów. Czy jest więc szansa, a jeśli tak to jaka na godny zarobek w tej dziedzinie? Warto zapytać o to specjalistę w tej dziedzinie. Porozmawiajmy więc z Adamem Gończym, właścicielem firmy cukierniczej.

pobrane

Ile lat pracuje Pan w branży cukierniczej?

Adam Gończy: Jest to już ponad 10 lat. Choć lody nie zawsze były częścią mojego przedsiębiorstwa.

Jak więc to się stało, że postawił Pan właśnie na lody?

Adam Gończy: Lody były kolejnym etapem rozszerzenia mojej działalności. Pracując w branży cukierniczej rozpoczynałem swoją działalność najpierw jako producent ciastek i słodyczy, do czego dochodziły stopniowo różnorakie ciasta i torty, a w końcu lody. W naszej kulturze lody stanowią czołowy deser, najczęściej wybierany w miesiącach letnich.

Na rynku jest wiele firm zajmujących się produkcją lodów. Na co więc postawić, aby nasze lody stały się popularne?

Adam Gończy: Każdy producent ma swoją tajemnicę zawodową, ja także. Przede wszystkim stawiam na smak i jakość produktów, z których wykonywane są nasze lody. Mamy w ofercie tradycyjne smaki, jednak do ich produkcji wykorzystujemy naturalną śmietanę od sprawdzonego dostawcy oraz owoce od lokalnego rolnika. Ich jakość i naturalność wpływa na pyszny smak lodów, dzięki czemu mogą je jeść nawet najmłodsi fani tego przysmaku.

Czy myśli Pan, że łatwo jest teraz rozpocząć działalność w branży cukierniczej?

Adam Gończy: Rzeczywiście, branża cukiernicza charakteryzuje się sporą konkurencją, co nie ułatwia rozpoczęcia działalności świeżo upieczonym przedsiębiorcom. Jednak aby zdobyć zadowolonych, stałych klientów należy postawić na coś charakterystycznego, co wyróżni nas spośród konkurencji. Często zdarza się, że zakład cukierniczy posiada w swojej ofercie takie smakołyki, których nie ma konkurencja, a co staje się daniem charakterystycznym danego zakładu. Ja osobiście myślę, że warto postawić na niewielki zakład, wręcz manufakturę cukierniczą, która postawi na jakość, a nie ilość. Takie niewielkie zakłady zyskują klientów i utrzymują to stałe grono przez cały czas działalności.

Jakie rady dałby Pan przedsiębiorcom rozpoczynającym swoją działalność gospodarczą?

Adam Gończy: Radziłbym moim kolegom po fachu, którzy dopiero rozpoczynają przygodę ze światem cukiernictwa, aby postawili na jakąś niszę, coś, co będzie specjalizować ich własny zakład cukierniczy i wyróżni go spośród innych zakładów cukierniczych. Dzięki temu zakład nie będzie rozpraszał się na innych rodzajach działalności, a klienci zyskają coś na kształt znaku rozpoznawczego dla danej cukierni.

Na jakiego rodzaju zyski można liczyć działając w branży cukierniczej?

Adam Gończy: Cukiernia z doświadczeniem może liczyć na zarobki rzędu nawet 200 tysięcy brutto. Uzależnione jest to jednak od ilości klientów, zamówień i doświadczenia na rynku. Średnia marża przeciętnej cukierni wynosi około 30% od ilości produktów.

Więcej o produkcji lodów w Polsce dowiesz się na stronie http://www.braciakoral.pl/

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące usług, produktów medycznych chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *